Tässä postauksessa tulen käsittelemään työhakemuksen laatimista. Väitän, että useimmille meistä hakemuksen kirjoittaminen tuottaa ainakin jonkin verran harmaita hiuksia. Omasta puolestani voin sanoa sen verran, että en suinkaan väitä tietäväni kaikkea tästä aiheesta, eivätkä omatkaan hakemukseni ole aina optimaalisia. Jonkin verran olen kuitenkin aiheeseen paneutunut opintojen sekä muiden lähteiden kautta, ja näin ollen olen sisäistänyt ainakin joitain aiheeseen liittyviä asioita.

Sitten itse asiaan, eli hakemuksen laatimiseen.

1) PERSOONALLISUUS. Kyllä, olet varmasti luotettava ja yhteistyökykyinen eikä oma-aloitteisuudessasikaan ole moittimista, mutta niin ovat ne kaikki 100 muutakin, jotka ovat hakeneet samaa paikkaa. Tiedän, että persoonallisen ja erottuvan hakemuksen kirjoittaminen on hankalaa, sillä se on vaikea asia itsellenikin. Tärkeintä on kuitenkin unohtaa pelkkä adjektiivien listaaminen, vaan perustella aina konkreettisin esimerkein, mikä tekee sinusta luotettavan, sosiaalisen, tunnollisen tai mitä vaan. Esimerkin ei välttämättä tarvitse liittyä aiempaan työkokemukseen, vaan se voi olla esim. harrastusten kautta opittu taito tai ominaisuus, vaikkapa tähän tapaan: Jalkapalloharrastukseni on opettanut minulle tiimityöskentelytaitoja. 

Erottuvuutta voi hakea myös vaikkapa hakemuksen ulkoasuun liittyvillä seikoilla, kuten värien, fonttien ja kuvien käytöllä. Tässä kohtaa on kuitenkin muistettava, että joihinkin työpaikkoihin on soveliasta hakea ainoastaan standardin mukaisella (lue: kuivalla) hakemuksella. Esimerkiksi kukkakuvion käyttäminen voisi toimia kukkakaupan myyjäksi haettaessa, mutta ei välttämättä silloin, kun haet verotarkastajaksi. Tai mistä sitä koskaan tietää...

2) HAKEMUKSEN TULEE VASTATA TYÖPAIKKAILMOITUSTA. Työhakemus tulee AINA laatia vastaamaan juuri sitä työtä, jota olet hakemassa. Vuosi sitten kirjoitettu hakemus siivoojan paikkaan ei siis toimi, kun haet kassamyyjäksi. Kannattaa kiinnittää huomiota niihin asioihin, joita työnantaja mainitsee työn edellyttävän. Vaikka tuntuisi typerältä toistaa ilmoituksessa lueteltuja asioita, niinkin voi tehdä - sanamuotoja voi toki hiukan muuttaa, jos ei halua toistaa aivan suoraan ilmoituksen lauseita. Tärkeintä on, että tuot esille niitä asioita itsessäsi, joita myös kyseisen työn tekijältä edellytetään. Kaikki tiedot ja taidot eivät välttämättä ole koulutuksen tai työkokemuksen kautta hankittuja, vaan myös harrastukset, luottamustoimet ja vapaaehtoistyöt kannattaa mainita. Ja jälleen kerran muistaa konkreettiset esimerkit.

3) HAKEMUKSELLA TULEE OLLA SELKEÄ RAKENNE. Hakemaasi työtä hakee todennäköisesti moni muukin, minkä vuoksi rekrytoijalla on luettavanaan paljon hakemuksia. Hyvä työhakemus onkin rakenteeltaan selkeä, ja lukija löytää siitä helposti keskeiset asiat. Teksti kannattaa pitää yhden sivun mittaisena - rekrytoijalla tuskin on aikaa tai halua lukea monisivuista elämäntarinaa. Tässä yksi ehdotus hakemuksen rakenteeksi:

- OTSIKKO: Otsikoksi tulee hakemasi työtehtävä (esim. se kukkakaupan myyjä)

- ALOITUS: Aloituksen tarkoituksena on kiinnittää rekrytoijan huomio                                                                            (Esimerkiksi: Työpaikkailmoituksenne  vakuutti minut siitä, että olen juuri                                            etsimänne henkilö kyseiseen tehtävään).

1. KPL: Tässä voit esitellä itsesi lyhyesti, kertoa taustastasi, koulutuksestasi ja                                    työkokemuksestasi. 

- 2. KPL: Toisessa kappaleessa voit keskittyä tuomaan esille sitä, miksi haet                                         kyseistä työtä ja miksi JUURI SINUT tulisi siihen palkata. Tässä kohtaa on hyvä                                   muistaa korostaa myös sitä, miten työnantaja hyötyy palkatessaan sinut.                                             Työnhaussa on loppupeleissä kyse itsensä markkinoinnista: sinun tulee myydä oma osaamisesi työnantajalle.

- LOPETUS: Työhakemus tulee myös lopettaa selkeästi ( Esimerkiksi: Tulen                                         mielelläni haastatteluun kertomaan lisää itsestäni sekä tutustumaan                                                   yritykseenne).


4) VIRHEETÖN KIELIASU. Hakemus kannattaa oikolukea vielä kertaalleen vaikkapa seuraavana päivänä kirjoittamisesta tai tarkistuttaa se jollakin toisella. Kielivirheet työhakemuksessa eivät ainakaan paranna mahdollisuuksiasi. Virheetön teksti kertoo siitä, että olet huolellisesti paneutunut hakemuksen laatimiseen.

Loppuun vielä pari asiaa, joita kannattaa miettiä:

5) KUVA. Kuvan liittäminen työhakemukseen lisää sen erottuvuutta, joten siinä mielessä se on harkinnan arvoinen seikka. Täytyy myöntää, että itse en ole kovinkaan moneen hakemukseen kuvaani laittanut. Tässä siis petraamisen paikka myös itselleni!

6) SOME-PROFIILIN MAINITSEMINEN. Sosiaalinen media on tätä päivää, myös työnhaussa. Monet työnantajat arvostavat, jos hakija osoittaa olevansa aktiivinen somessa. Toisaalta sosiaaliseen mediaan liittyvissä asioissa on hyvä muistaa myös järjen käyttö. LinkedIn-profiilin mainitsemisesta hakemuksessa on varmasti plussaa, mutta esimerkiksi Facebookin kanssa kannattaa olla tarkkana. Työnhaun kannalta ei luultavasti ole kovin hyvä asia, jos rekrytoija pääsee näkemään profiiliasi komistavat, viime lauantain pikkutunneilla otetut kuvat. Kannattaa siis varmistaa, ettei profiilissa ole mitään ns. arkaluontoista materiaalia, muokata yksityisyysasetukset kuntoon tai sitten voit luoda itsellesi toisen profiilin ainoastaan työkäyttöä varten.

Listasin tässä siis joitakin sellaisia seikkoja, jotka itse näen tärkeinä työhakemusta laadittaessa. Muitakin huomion arvoisia asioita varmasti on, ja kommentteja ja lisäyksiä saa jättää! Itsekin pähkäilen koko ajan hakemusten kanssa, joten otan vinkkejä mieluusti vastaan :)

Jos hakemuksesi tai CV:si kaipaa viimeistä silausta, voin mielelläni tarkistaa sen freelance-työnä kohtuullista korvausta vastaan. Lisätietoja saat kotisivuiltani http://sites.google.com/site/kangasniemisara/