Kun opiskeluaikoinani kerroin, mitä opiskelen, oli reaktio usein hämmentyneen kysyvä. Tuleeko susta opettaja? No ei. Mikä susta sitten tulee? Vastaukseni tuohon oli mitä milloinkin, usein litaniassa oli tiedottaja, toimittaja, jotain viestintään liittyvää.. Yleensä kysyjä näytti hämmentyneeltä vielä vastaukseni jälkeenkin. Legendaarinen on tietysti myös tämä hauska ja nokkela kysymys, jonka niin ikään sain usein kuulla (kuten varmasti moni muukin suomen opiskelija): No etkös sää jo osaa suomea? ;) Niin no, mitäpä tuohon muuta voi, kuin vain vastata rehellisesti "joo".

Aikoinani luulin, että lähtisin opiskelemaan jotakin vierasta kieltä. Suomen kieleen kuitenkin päädyin, lähinnä koska sinne pääsin sisälle. Valitsin kieliasiantuntijalinjan, koska en nähnyt itseäni opettajana. Välillä tuli toki itsekin mietittyä, että tuleeko minusta koskaan mitään. Onneksi kuitenkin taisi tulla.

Opiskellessani sain myös välillä selitellä, että ei, en kyttää fanaattisesti kielivirheitä enkä ainakaan jaksa niistä koko ajan huomautella. Räikeät virheet pistävät tottakai silmään. Eri asia onkin sitten, kun teen töitä. Silloin pilkunviilaaminen on työtäni, jonka teen niin hyvin kuin osaan. 

Joskus sain kummastuneen kysymyksen: Mihin tuota sitten tarvitsee? Jaa-a, tämä taitaa olla typerin kysymys EVER.

Kuvitellaanpa esimerkiksi, että olet perustamassa yritystä. Tarvitset tietysti näkyvyyttä, ja mikäs sen parempi paikka sitä hankkia kuin internet. Kotisivut ovat toki yksi juttu, mutta nykyään tuot itseäsi parhaiten näkyviin sosiaalisen median kautta: Facebookissa, Twitterissä tai vaikka blogia pitämällä. Ja näissä kaikissa kanavissa tarvitset kieltä ja kirjoitustaitoa. Jos näkyvyyden lisäksi halajat myös uskottavuutta, tulee kirjoituksiesi kieliasun olla kunnossa. Huoliteltu kieliasu tekee hyvää markkinoinnilliselta kannalta. Tästä asiasta voisin paasata vaikka kuinka kauan, sillä tällä hetkellä teen työssäni juuri tätä: oikoluen nettisivuja, jotta työnantajani hyötyisi parhaalla mahdollisella tavalla. Pointti taisi kuitenkin jo tulla selväksi. :)

Fakta on myös, että työskentelitpä missä tahansa, tarvitset tekstitaitoja jossain muodossa. Harvassa ovat nykypäivänä sellaiset ammatit, joissa ei millään tavalla olla tekemisissä esimerkiksi kirjaamisen kanssa. Kaikkia nämä asiat eivät kiinnosta eikä tarvitsekaan kiinnostaa, ja ymmärrän sen täysin. Tarkoituksenani oli vain tuoda esille, että myös suomen kielen asiantuntijoita tarvitaan - ja nykypäivän tekstientäyteisessä yhteiskunnassa entistäkin enemmän.

01d3237e4b2f4910a7ba2b282f4886314a8131d1

Kuningatar piirakka? Kuningatar-piirakka? Ei, vaan kuningatarpiirakka. Yst.terv. Kielinatsi